Publicidad

divendres, 5 de desembre de 2014

El català a Internet

Internet ha suposat una gran oportunitat per a la llengua catalana per a poder desenvolupar-se i fer-se un forat dins de la xarxa de xarxes, al no existir normes que impedeixen el seu desenvolupament com passa amb l'Estat Espanyol, que no se caracteritza precisament per protegir la llengua catalana malgrat ésser reconeguda en l'actual Constitució i ser considerada oficial.

Històricament, al ser una llengua repartida entre tres estats diferents, ha comportat que hagi tingut problemes per sobreviure, malgrat ésser parlada per més de set milions de persones. Però l'arribada d'Internet ha significat una exce·lent oportunitat pel desenvolupament d'aquesta llengua. Quan no hi ha normes és més fàcil fer-se sentir i aquest és el cas del català a Internet.

El domini punt.cat ha contribuit molt al desenvolupament del català a Internet i compta amb més de 50.000 usuaris éssent un dels més segurs del món. La web 2.0 també ha permet la implantació del català a la xarca i un bon exemple és Wikipedia amb més de 40.000 autors enregistrats.

Facebook i Twitter també tenen una bona presència del català amb més de 40.000 persones a Facebook i més de 10.000 a Twitter així com la creació i manteniment de blocs que també compten amb bona presència amb més de 30.000 adreces.

El català es situa entre les 10 i 15 llengües més dinàmiques a Internet, ocupa el 8è lloc del món en nombre de blocs, és la 13a llengua en nombre d'articles, és la 8a llengua al món en nombre d'usuaris, la 17 en nombre de pàgines web i la 26 llengua més present a Internet.

Tot allò són dades rellevants per a una llengua minoritària i en inferioritat i no tot el protegida que hauria d'estar pels seus estats mare i que haurien de fer reflexionar al govern encapçalat per Mariano Rajoy i a tots els detractors d'aquesta llengua tan antiga com la castellana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada