Publicidad

dimarts, 25 d’agost de 2015

La resiliència: una moneda de dues cares (Marta Garcia)T’ha bufetejat algun cop la vida amb una adversitat que t’ha deixat abatut, en un pou de pena i sofriment? Malgrat això, has estat capaç de sortir-te’n i continuar endavant, mirant el futur i més enfortit? Doncs això és la resiliència.

La nostra societat ens ha alliçonat a examinar la realitat des de dos extrems: verdader-fals, bé-mal, correcte-erroni, etcètera. I també a mirar-ho tot des de la visió del dèficit, els problemes, les limitacions o les mancances. Per aquesta raó, quan vivim una fatalitat, tendim a paralitzar-nos i no veure cap altra opció que patir-la, des de la passivitat.

En canvi, la Resiliència és transgressora, ens mostra noves possibilitats de percebre el món i transforma la nostra visió de la vida. Defèn que les polaritats són falses i que no hi ha qüestions absolutes: tot és qüestió de graus. Està enfocada en les solucions, en treure el millor de nosaltres mateixos a través de l’acció i en construir un futur sobre l’esperança i la confiança. A més, es pot promoure tant a nivell individual, com en les famílies i en les comunitats.

Per tant, davant d’una adversitat, una persona resilient escolleix, i amb l’ajut del temps (ja que és un procés i no una resposta immediata), allunyar-se de les emocions que li fan mal i es repta a sortir-se’n i traient-ne algun aprenentatge, a través d’allò que el pot ajudar a superar-ho, com l’empatia, la flexibilitat, l’optimisme o l’acceptació. Aquest procés l’anima a accedir a una vida amb sentit i productiva, com és el cas de la Marguerite Barankitse, mestra tutsi i víctima de tortures i agressions. Enlloc d’enfonsar-se, va recollir nens orfes hutus i tutsis i va construir-los una llar, i afirma: “Mai el mal ha de tenir la darrera paraula, l’amor sempre ha d’acabar guanyant”.

En Friedrich Nietsche deia: “Tot el que no acaba amb mi en fa més fort”. D’altra banda, aquest proverbi budista sosté: “El que resisteix, persisteix; el que acceptés, es transforma”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada