Publicidad

dilluns, 28 de setembre de 2015

L'autoestima. L'indicador de quant ens valorem (Marta Garcia)Quina relació tens amb tu mateix: t’agrades com ets? Et caus bé? T’acceptes plenament? I com és el teu diàleg intern: et parles amb empatia o, per contra, critiques amb duresa tot el que fas o dius? T’insultes? No te’n perdones ni una?

L’autoestima exerceix un paper importantíssim en les eleccions i decisions clau que donen forma a la nostra vida. Està molt vinculada amb la nostra salut física i emocional. Un mal concepte de nosaltres mateixos fomenta la desconfiança, el pessimisme, la resignació i l’apatia. Et sents així tu? I vols canviar-ho? Doncs comença per voler-te comprendre i acceptar-te tal com ets. Sigues el teu millor amic.

Per altra banda, una bona autoestima ens aporta seguretat, optimisme, benestar, molta energia, i gestionar les adversitats sense enfonsar-nos. Reconeixem sense vergonya, por o culpa, les nostres fortaleses i virtuts. Amb elles, el nostre quefer diari es torna més productiu i plaent, i quan les compartim amb els demés de manera efectiva, generosa i compassiva, escolpim en el nostre entorn unes relacions positives i autèntiques, a més d’atraure’n d’altres amb aquesta mateixa sintonia que ens omplen de joia.

L’autoestima, que alimenta la nostra ànima, és com un hortet que tenim en el nostre interior. Per tal que sigui saludable, formosa i alegre cal que, com a pagesos ciutadans, hi plantem valors i pensaments encoratjadors, a més de les nostres satisfaccions pels reptes vitals aconseguits. Acceptem els elogis sincers: són les flors silvestres que creixen improvisadament i embelleixen el lloc amb els seus colors vius i perfum encisador. Amb això, l’hortet desprendrà bellesa, alegria, benestar, pau i amor.

Vigilem, també, que no creixin males herbes, com creences caduques, prejudicis limitants, l’autocrítica immoladora o allò tan tòxic com el que diran els demés. Les comparacions amb altres les hem d’arrencar.

L’única comparació vàlida és la que ens fem amb nosaltres mateixos: com estem actualment en relació amb ahir, o fa un mes, o un any. Evitem aquelles persones que només escampen negativitat i crítiques corrosives o, dit d’una altra manera, aquelles tempestes prenyades de trons que malmeten allò que hem cuidat amb tant d’amor. Per contra, gaudim d’aquelles que ens regalen afecte, entusiasme i respecte: són els rajos de sol tan valuosos per al nostre hortet interior. I recorda: la teva autoestima te l’has de regular tu. I no el que diguin els demés. El sentiment de vàlua ha de sortir de tu, no dels altres. ESTIMA’T: et mereixes tot el teu afecte i desenvolupar el teu potencial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada