Publicidad

dimarts, 13 d’octubre de 2015

Els hàbits: el nostre pilot automàtic (Marta Garcia)Els hàbits són aquelles accions quotidianes que duem a terme de forma automàtica. De tan repetir-les s’acaben assentant en el nostre inconscient i es van fixant en el nostre comportament. D’aquesta manera ens creem una rutina cega o allò que també anomenem “posar el pilot automàtic”, on el nostre cervell estalvia energia perquè fem l’acció sense pensar i amb poc esforç, ja que la tenim molt interioritzada.

Però compte amb els hàbits! La comoditat que ens aporta ens la pot jugar! En Désire Lacroix deia: “L’hàbit és un narcòtic”. No caiguem en viure un dia a dia mecanitzat pels hàbits, i provocant una rutina avorrida que adormi els nostres sentits. Despertem-los: deixem que ens parlin i ens mostrin aquells actes quotidians com quelcom únic i valuós i vivim-los plenament.

La clau dels hàbits és que treballin per a tu i no tu per a ells. En Nathaniel Emmons afirmava que “l’hàbit pot arribar a ser el millor dels servents i el pitjor dels amos”.

I tu, quins hàbits has cultivat? Aquells que t’ajuden a ser una persona més efectiva i que tenen cura del teu benestar? O, per contra, uns que et limiten i et generen problemes? Fins i tot t’arriben a incomodar? Voldries arrencar-los de la teva vida però no et veus prou capaç per fer-ho? Llavors els anomenaríem vicis o, segons el cas, addicions. Els hàbits no haurien de restar-nos o viure’ls com un sacrifici que hem de suportar.

Vols millorar la teva vida? Doncs canvia la forma de minar-los. Ells es poden convertir en els teus aliats més poderosos. A més, pensa que els teus hàbits esculpeixen el teu caràcter i poden esdevenir virtuts, si en fas un bon ús.

Pitàgores deia: “Escolleix el millor: l’hàbit ho farà suau i fàcil”. I per a que això passi primer has de creure profundament que els beneficis que t’aporti aquest hàbit t’ajudaran a aconseguir allò que desitges, i t’ompliràs de perseverança i entusiasme.

En resum, els hàbits t’estructuren la teva quotidianeïtat i et defineixen. Així que decideix com vols gestionar la teva vida per tal que sigui més efectiva i plena. I també pregunta’t quin tipus de persona vols ser i escolleix els millors hàbits per aconseguir-ho, alimenta’ls i gaudeix-los.

I no oblidis mai de ser flexible, perquè en cas que algun ja no et valgui, desconnectis el teu pilot automàtic i el modifiquis com calgui. Hi ha un aforisme que diu: “Sembra un pensament, recull una acció; sembra una acció, recull un hàbit; sembra un hàbit, recull un caràcter; sembra un caràcter, recull un destí”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada